Saját sétálót szeretnék

A sétáló egy olyan sétautat jelent, ahol pihenő helyek, ún. szusszanók vannak kialakítva. A szusszanókon kis táblákon QR kód található, amit leolvasva a felhasználó egy weboldalra jut. Ezen a weboldalon az adott helyhez illő mesét lehet meghallgatni/elolvasni. A mesék rendszeresen cserélődnek, ezért a sétálókra érdemes időről időre visszatérni.

A sétálók ingyenesek, helyi közösségek gondozzák őket. A DiDi (Diósdiak Diósdért egyesület) fogja össze a közösségeket és nyújtja a sétálók technikai hátterét.

Ha szeretnéd, hogy a te lakóhelyeden is legyen sétáló, szükséged lesz a következőkre:

  • Koboldok: a sétálók a közösségről szólnak, csak akkor kezdj bele, ha vannak társaid, akik segítenek megvalósítani és üzemeltetni. Fontos, hogy a sétálók pártoktól és egyházaktól függetlenek és azok is maradnak. Civil szervezeteket, baráti társaságokat, könyvtárakat, stb. nagy szeretettel látunk magunk között.
  • Helyszín: kell egy olyan hely, ahol 1-3km-et kellemes sétálni és kirakhatsz táblákat. Ha közterület, akkor az önkormányzat, ha magánterület, akkor a tulaj hozzájárulására lesz szükséged. A szusszanóknak nevet kell találni. (az pl. nem jó név, hogy Kossuth u. 132.)
  • Név: a sétáló mindig valakinek a sétálója, tehát ki kell találnod egy mesebeli figurát, ami valahogy kapcsolódik a helyhez
  • Kinézet: szín, háttérszín, betűtipus, stb. Ki kell találnod, hogy nézzen ki a sétálód weblapja
  • Mesék: olyan meséket keress, ami a szusszanóidhoz illik. Alapvetően népmesékkel dolgozunk, mert azok már kiállták az idő próbáját és szerzői jogi problémákat sem vetnek fel. Néha teszünk kivételt, de azzal dolgod lesz. Ha élő vagy kevesebb, mint 70 éve halott szerző művét szeretnéd a sétálóra, akkor neked kell gondoskodni arról, hogy a szerző vagy a kiadója írásban hozzájáruljon a mese használatához. (induláshoz tudunk kezdőkészletet biztosítani mesékből)
  • Táblák: a QR kódot tartalmazó táblák elkészítése/elkészítettése a te feladatod, de szívesen segítünk, ha nem tudod, hogy hol kezd. Fontos, hogy a tábla időjárásálló legyen.

Amire nem lesz szükséged:

  • Színészek, celebek: a színészek hibátlanul tudnak beszélni, a celebeket mindenki ismeri, de a sétálók nem róluk szólnak, hanem a hétköznapi emberekről. Pont azt szeretnénk megmutatni, hogy a hétköznapi emberek is tudnak mesélni és a gyerekek ettől pont olyan boldogok lesznek. (talán még boldogabbak is)
  • Térképész, programozó, stb.: a szoftvert, a tárhelyet, és a teljes IT támogatást mi adjuk, ezzel nem lesz dolgod, felesleges minden ilyen irányú pénzköltés.

Tennivalód:

  • Gondold át a fent leírtak szerint, hogy a hozzávalókat össze tudod-e szedni. És azt is, hogy számodra szimpatikus-e, vállalható-e a projekt ebben a formában.
  • Ha az előző kérdésekre igenekkel feleltél fejben, akkor írj nekünk e-mailt vagy messenger üzenetet (https://www.facebook.com/Dio.Dome.setaloja).